Menopauze en  de huid


 

De overgang: één van de mindere dingen die Moeder Natuur voor ons in petto heeft. Gelukkig zijn er vrouwen bij wie het vrijwel probleemloos verloopt. Toch ontkomen ook zij niet aan de uiterlijke veranderingen die ermee gepaard gaan: ongewenste haargroei, de taille verdwijnt, de huid veroudert in sneltreinvaart en je kunt zelfs weer last krijgen van acné. Maar er is hoop! Want hoewel er aan de menopauze zelf niet te ontkomen valt, kunnen we door tijdig preventieve maatregelen te nemen wel degelijk invloed uitoefenen op de mate waarin de huid eronder te lijden heeft. Start liefst begin dertig al met een goed onderhoudsprogramma, dat gaat echt een op je 50e zichtbaar verschil maken.

Het collageen niveau begint namelijk vanaf ons 30e jaar al met 1% tot soms zelfs 2,1% per jaar te dalen. En tijdens de eerste 5 jaar van de menopauze verliest de huid, als gevolg van dalende oestrogeen en progesteron spiegels, nóg eens tot 30% collageen en elastine, terwijl ook de voorraad glycosaminoglycanen (vochtbindende moleculen) uitgeput raakt. Ook daalt de productie van huideigen vetten en hyaluronzuur, het laatste zelfs al vanaf ons 15e jaar.

Dit alles veroorzaakt een kettingreactie: de huid verliest haar stevigheid, elasticiteit en volume, fijne lijntjes, oude littekentjes en expressierimpeltjes verdiepen en het epidermis wordt dunner. Als gevolg daarvan verslechtert de huidbarriere, wat leidt tot vochtverlies en een drogere huid. Ook de melanine-regulerende werking van oestrogeen valt weg, waardoor pigmentatie (ouderdomsvlekjes) op gezicht, decollete en handen duidelijker zichtbaar worden. Zit je vervolgens rond het punt dat de menstruatie echt helemaal stopt dan valt de oestrogeen productie helemaal stil waardoor het aanwezige testosteron verhoudingsgewijs dominanter wordt. Als gevolg daarvan worden de talgklieren geactiveerd. Resultaat: de teint wordt valer, de poriën raken sneller verstopt en sommige vrouwen krijgen zelfs ineens last van acne.

Daarbij komt dat de bloedvaten ook 'verouderen'. Daardoor raakt de huid steeds slechter doorbloed, waardoor vitaminen en andere stoffen de huid niet meer in voldoende mate bereiken. Niet alleen het lichaam, maar ook de huid kan niet goed functioneren bij een vitaminen- en mineralentekort, raakt 'vermoeid' en heeft niet meer voldoende energie voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Gevolg: de toch al afnemende celdeling vertraagt nog verder, wat het dunner en droger worden van de huid en het ontstaan van rimpels en pigmentvlekjes versterkt.

Oké, tot zover de mindere kant van het verhaal. Want zoals in de inleiding al gemeld: we kunnen wel degelijk zelf wat doen om de schade te beperken. Hier wat wetenswaardigheden en tips.

 

 

LEEFTIJD STAAT LOS VAN HUIDTYPE 
De 'menopauzale' huid is geen huidtype, dus blijf bij de keuze van producten uit gaan van je eigen huidtype en zorg dat hetgeen je gebruikt daarbij past. Dat hoeft dus niet perse een product te zijn met het label 'voor de rijpere huid'. Niet elke vrouw in de overgang heeft immers een droge huid.

Wel is het zo dat producten die speciaal voor de rijpere huid zijn geformuleerd een ingrediënten mix bevatten die specifieker aansluit bij hetgeen de huid in deze fase nodig heeft. Niets prettiger dan een product dat niet alleen de droge huid aanpakt, maar ook de dan verschijnende ouderdomsvlekjes, vale teint én verslapping. De Liquid Laser producten zijn speciaal geformuleerd om aan juist deze specifieke behoeften van de huid tegemoet te komen door de combinatie van enerzijds een innovatieve werkstoffenmix (o.a. glycolzuur, hexapeptide Juveleven, ferulic acid, vitamine C en E, niacinamide en hyaluronzuur) en anderzijds een lage pH waarde van de producten voor een echt effectieve werking

 

 

HOU HET OPNAMEVERMOGEN VAN DE HUID OPTIMAAL
Zorg in beginsel dat de huid, ondanks de vertragende celvernieuwing en slechtere doorbloeding, toch de toegediende werkstoffen uit serums en crèmes optimaal kan opnemen. Kies daarom voor producten met glycolzuur: de exfoliërende werking zorgt ervoor dat de huid beter doordringbaar is voor de werkstoffen in je producten. Bijkomend voordeel is dat glycolzuur ook op andere vlakken zeer goed is voor het verbeteren en optimaliseren van de conditie van de rijpere huid,

 

 

SUN PROTECTION FOREVER 
Hetgeen je huid tijdens de overgang ervaart wordt voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid zonschade die je in de jaren ervoor hebt opgelopen. Gebruik daarom 365 dagen per jaar een dacrème met minstens spf 15; het is niet alleen de ultieme beschermer tegen huidkanker en onnodige rimpelvorming op latere leeftijd, maar ook tegen pigmentvlekken en collageenverlies. Gebruik minstens factor 50 als je producten gebruikt met glycolzuur of vitamine A of in de salon een peelingkuur ondergaat.

 

 

VITAMINE A 
Integreer om de avond een crème of serum met vitamine A in je routine en stap daar niet meer vanaf. Vitamine A is niet alleen dé must-have qua preventie, maar door de meervoudige werking ook onmisbaar bij aanpak van de verschijnselen die rondom de overgang zelf pas gaan spelen, zoals pigmentvlekjes, grove poriën, een vale teint en eventuele acne. De van nature exfoliërende werking ondersteunt bovendien, net als glycolzuur, het opnamevermogen van de huid en de celvernieuwing

 

VETTEN EN VOCHT; VAN BUITENAF ÉN VAN BINNENUIT 
Begin (liefst al vanaf je 30e indien mogelijk) met het innemen van omega-3 visolie supplementen ter compensatie van de daling van de productie van huideigen vetten. Stap tegelijkertijd over naar wat rijkere crèmes om ook van buitenaf te zorgen voor voldoende vet en vocht. Elke rimpel begint immers als een (vaak onnodig) droogtelijntje!

 

AFWISSELING 
Omdat de hormoonspiegels schommelen kan de huid onvoorspelbaar worden en de huidconditie wisselen: een flexibeler huidverzorgingsroutine hanteren is dan ook aan te raden. Wissel van serum of nachtcrème als je voelt of ziet dat je huid dat nodig heeft. Tip: Skin loving vitamines set, hiermee kun je naar hartenlust en naar eigen behoefte en inzicht zelf variëren en combineren met 3 verschillende vitamine serums: vitamine A, C en E